علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به کشورهای حامی تروریسم در سوریه هشدار داد که «آن هایی که در امور داخلی سوریه دخالت کنند، خود را در میان آتش می اندازند.»وی همچنین با بیان این که دخالت نظامی خارج از چهارچوب شورای امنیت برای آن ها خیلی گران تمام می شود گفت: می توان کمیته ای را در سوریه تشکیل داد که از طریق آن ظرف مدت مشخصی انتخابات مجلس با مشارکت همه گروه ها و حتی مخالفان برگزار شود و در همین فاصله انتخابات ریاست جمهوری نیز انجام شود. لاریجانی افزود که «دولت سوریه با این مسائل مخالفتی ندارد ولی فرصتی برای این مسائل نیست.»در همین حال حسین امیر عبداللهیان معاون عربی آفریقایی وزارت خارجه با بیان این که مدل جدیدی از جنگ متحدان آمریکا علیه سوریه در جریان است، گفت: «دشمنان محور مقاومت، مردم مقاوم سوریه را هدف کینه خود قرار داده اند.»
رییس مجلس شورای اسلامی به کشورهای حامی تروریسم در سوریه هشدار داد و تأکید کرد: کشورهایی که در امور داخلی سوریه دخالت کنند، خود را در میان آتش میاندازند.
به گزارش خانه ملت، دکترعلی لاریجانی رئیس مجلس در گفت وگو با العالم درباره درخواستهای مطرح شده از سوی برخی طرفهای منطقهای و فرامنطقهای برای دخالت نظامی در سوریه خارج از چارچوب شورای امنیت سازمان ملل متحد و موضع ایران در صورت بروز چنین اتفاقی گفت: فکر میکنم که این کار برای آنها خیلی گران تمام شود. اگر خارج از چارچوب شورای امنیت کشوری بخواهد در سوریه دخالت کند، این امر به معنای آن است که همه کشورها مجوز دارند این کار را انجام دهند.وی ادامه داد: ضمنا این آتش جنگ به اطراف هم سرایت میکند و طرفهای منطقهای فکر نکنند که میتوانند در آن شرایط مرزهایی آرام با سوریه داشته باشند.رئیس مجلس، عملی شدن تهدیدهای رژیم صهیونیستی برای حمله به سوریه را بعید دانست و گفت: امکان یک جنگ فراگیر از نظر منطقی وجود دارد، ولی احتمال زیاد نیست؛ زیرا زمینه گسترش چنین جنگی در صورت بروز آن زیاد است و رژیم های پوشالی مانند رژیم صهیونیستی هم در این آتش گرفتار خواهند شد. لذا همان کسانی که اکنون خواستار دخالت نظامی در سوریه هستند، نگاه بسیار حسرت آمیزی به نتایج و پیامدهای چنین اقدامی دارند.
وی با اشاره به دیدگاههای مختلف درباره بحران سوریه در آغاز حوادث این کشور، گفت: در ابتدا یکی از نظریه ها این بود که موجی که در دنیای اسلام به وجود آمده در سوریه نیز درحال تکرار است و هیچ عامل خارجی در آن نقش ندارد؛ یعنی مردم سوریه مانند مردم مصر خواستار اصلاحات بودند. نظر گروه دیگری از سیاستمداران این بود که کلا این ماجرا خارجی است و آمریکایی ها و برخی کشورهای دیگر در حال هدایت آن هستند و این بحران بعد داخلی ندارد و طرفهای خارجی درحال پول دادن و تحریک مردم هستند.رئیس مجلس با اشاره به دیدگاه متفاوت جمهوری اسلامی ایران درباره بحران سوریه، تأکید کرد: نظر جمهوری اسلامی ایران از همان آغاز متفاوت بود، ما معتقد بودهایم که باید اصلاحاتی داخل سوریه انجام شود. ولی این اصلاحات دموکراتیک است و با سرنیزه صورت نمی گیرد.لاریجانی خاطرنشان کرد: معتقدیم که از همان آغاز عدهای غیر از مردم سوریه، مانند آمریکا و برخی کشورهای منطقه که خودشان در داخل وضعیت دموکراتیکی ندارند، پول زیادی در این زمینه صرف کرده و به دنبال اهداف خاصی هستند.وی با تأکید بر تفاوت اوضاع سوریه با مصر و تونس، اظهار داشت: سوریه در جنگهای 33 روزه و 22 روزه متفاوت عمل کرد. سوریه جزو محور مقاومت است که البته نیاز به اصلاحات نیز دارد.رئیس مجلس ادامه داد: کشورهایی که به دنبال براندازی در سوریه هستند به دنبال اصلاحات واقعی نیستند، بلکه قصد دارند با سوء استفاده از فرصت، محور مقاومت را تخریب کنند.
لاریجانی با بیان اینکه با گذشت بیش از یک سال شرایط سوریه مشخص تر شده است، گفت: بعد از این مدت شرایط روشن تر شد، در آن موقع عده ای به ما ایراد می گرفتند که مردم سوریه نیز مانند مردم مصر هستند.وی افزود: ولی ما نمی گفتیم که سوریه به اصلاحات نیاز ندارد و تأکید می کردیم که با این حال نمی توان به روی توطئه های خارجی چشم بست . اکنون پس از یک سال این توطئه ها روشن تر شده است.وی افزود: مواضع غرب و رژیم صهیونیستی در مورد سوریه نشان می دهد که موضع ما در این مسئله دقیق بوده است.
لاریجانی گفت: ما صد در صد معتقدیم که باید در نظام سیاسی سوریه اصلاحاتی صورت بگیرد، و از ابتدا هم این مسأله را به مسئولان سوریه گفتیم و آنها هم قبول داشتند؛ ولی مشکل اینجا است که بعضی از کشورهای مرتجع منطقه مجال و فرصتی برای تحقق این مسأله نمیدهند.وی تأکید کرد: برخی کشورهای منطقه خلیج فارس که در آنها بویی از دموکراسی و توجه به رأی مردم وجود ندارد، به سوریه پول و سلاح می فرستند و امکاناتی را تدارک دیدهاند تا سوریه را فتح کنند؛ کشورهایی که برخی از آنها بسیار کوچک هستند و در برخی از آنها حتی رانندگی زنان مجاز نیست.لاریجانی گفت: میتوان کمیتهای را در سوریه تشکیل داد که از طریق آن ظرف مدت مشخصی انتخابات مجلس با مشارکت همه گروه ها و حتی مخالفان برگزار شود، و در همین فاصله انتخابات ریاست جمهوری انجام شود. دولت سوریه با این مسائل مخالفتی ندارد ولی فرصتی برای این مسائل نیست.وی اظهار داشت: وقتی با راکت و آر پی جی وارد شهر می شوند و شهروندان را گروگان می گیرند، فرصتی برای اصلاحات سیاسی به وجود نمیآید؛ برای هر کشوری ابتدا باید امنیت فراهم شود و پس از آن اصلاحات سیاسی صورت گیرد.لاریجانی تأکید کرد: پس از یک سال و نیم اکنون مشخص شده است که آنها (مخالفان نظام سوریه) به دنبال هدف دیگری بودند، آنها به دنبال خواست مردم سوریه نیستند؛ ما معتقدیم که اگر در سوریه امنیت ایجاد شود اصلاحات سیاسی صورت خواهد گرفت.وی ادامه داد: فکر می کنم این گروه ها که برخی از آنها برای تشکیل شورا از کشورهایی پول می گیرند، صحنه سیاسی سوریه را ساده گرفتهاند. یعنی تصور می کنند که تغییر کار ساده ای است و شرایط برای آنها فراهم می شود؛ درحالیکه ما فکر می کنیم اینطور نیست و وضعیت سوریه با نبود قدرتی که اراده اصلاح داشته باشد، امکان درگیری های داخلی را افزایش می دهد.رئیس مجلس با اشاره به مشکل سازی برخی کشورها برای سوریه و اعزام تروریست به داخل این کشور، گفت: در عراق با وجود اینکه 140 هزار سرباز آمریکایی در آنجا بودند، 5 سال فقط صدای انفجارها از این کشور شنیده می شد.لاریجانی افزود: مخالفان سوریه می گویند که باید حتما با سلاح و سرنیزه این کشور را تغییر دهند. کسانی که می دانیم در پشت صحنه دارند با رژیم صهیونیستی "فالوده" می خورند.وی ادامه داد: این کشورها در منطقه قیافه اسلامی گرفته اند، ولی در جنگ 33 روزه پشت سر رژیم صهیونیستی بودند و به رژیمصهیونیستی اطلاعات می دادند یا اینکه هم رزم آمریکا و انگلیس شده و رژیم صهیونیستی را خوشحال کردند؛ این اطلاعات باید روزی منتشر شود.لاریجانی با اشاره به ثابت نبودن اوضاع مخالفان سوریه گفت: معارضه در سوریه وضع ثابتی ندارد و از گروه های مختلفی تشکیل شده است. وقتی از معارضه صحبت می کنید یک سازمان واحدی را نمیتوانید در نظر بگیرید.لاریجانی ادامه داد: آقای کوفی عنان اگر بتواند بین گروه های مختلف و دولت مذاکرات سیاسی برگزار کند، حتما ایران در این زمینه کمک کننده است.
رییس مجلس هشدار داد: این آتش فقط در سوریه به وجود نخواهد آمد و برای کشورهایی که اکنون خیلی شعف دارند نیز مشکلاتی به وجود خواهد آمد، و به نظر من آنها اکنون ساده اندیشی می کنند.لاریجانی با بیان اینکه انقلابهای منطقه ضد دیکتاتورهای وابسته به آمریکا و رژیم صهیونیستی به وجود آمد، تأکید کرد: در تونس، مصر و لیبی تحولات مثبتی دیدیم و حمایت کردیم. در بحرین هنوز مردم موفق نشده اند ولی ما تحولات را مثبت می دانیم و مردم این کشور به دنبال آن هستند که شرایط دموکراتیکی داشته باشند.لاریجانی گفت: در سوریه اصلاحات را درست می دانیم ولی نه باشیوه سرنیزه؛ معتقدیم که این اصلاحات می تواند درونی انجام شود و ما هم در این زمینه کمک کننده هستیم.لاریجانی گفت: من به مسئولین یکی از کشورهایی که متهم است برای عناصر مسلح سلاح می فرستد گفتم، این کار بازی با آتش است، زیرا این امر در داخل کشور خودشان نیز مشکل ایجاد خواهد کرد و دیگران هم می توانند چنین اقداماتی را علیه کشور آنها انجام دهند.
به گزارش ایسنا، درهمین حال اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل، اتحادیه جامع دانشجویان و بسیج دانشجویی با برگزاری نشستی مقابل سفارت سوریه در تهران حوادث این کشور را مورد تحلیل قرار داده وتأکید کردند:تنها راه پیروز شدن بر نابسامانیهای سوریه مقاومت است.