مراسم معارفه رئیس جدید مرکز پژوهش های مجلس برگزار شد و احمد توکلی پس از 8سال از ریاست این مرکز خداحافظی کرد و جای خود را به کاظم جلالی نماینده شاهرود و سخنگوی سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس داد.
علی لاریجانی رئیس مجلس در سخنانی در این مراسم ضمن تقدیر از زحمات احمد توکلی بر تدوین استراتژی مجلس و همچنین ارائه گزارشی از دلایل مسائل روزمره مانند گرانی ها توسط مرکز پژوهش های مجلس تاکید کرد.
به گزارش ایسنا، علی لاریجانی در مراسم تودیع و معارفه رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مرکز پژوهشها باید دارای تحلیل پایداری برای ارائه به مجلس از وضعیت کشور باشد، گفت: معمولا در مورد مسائل امنیت ملی گزارشی از وضعیت کشور تهیه میشود و به عنوان پایه کار مطرح میگردد، بر این اساس توصیهام بر این است که هر سال مرکز پژوهشها گزارش و تحلیلی را به نمایندگان ارائه دهد تا نمایندگان از وضعیت کشور تحلیل مشترکی داشته باشند.
لاریجانی با بیان اینکه مرکز پژوهشها باید برای مجلس استراتژی داشته باشد، گفت: شان مرکز پژوهشها داشتن استراتژی برای کل کشور نیست، اما اقتضا میکند که این مرکز استراتژی برای پارلمان داشته باشد، این کار در دوره هشتم از مرکز پژوهشها خواسته شد که کار اولیهای تهیه و ارائه گردید اما شباهتی به استراتژی نداشت. به گفته وی، استراتژی مرکز پژوهشها باید برای چهار سال کار مجلس باشد تا با مشخص کردن اولویتها بتوان ظرفیتسازی کرد. رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مرکز پژوهشها باید اولویتهای کار مجلس را در بخشهای مختلف همچون مسکن، عمران، صنعت، کشاورزی و سیاست داخلی و خارجی مشخص کند، افزود: در برخی مواقع لوایحی از دولت و یا طرحهایی از سوی نمایندگان در مجلس مطرح میشود که اولویت کار مجلس نیست، این موضوع در دورههای مختلف مجالس نیز دیده میشد که تمامی آن به دلیل وجود خلاء نبود استراتژی و اولویت برای مجلس است، به طوری که هر کسی هر فکری را میکرد به مجلس میآورد و تبدیل به قوانین مازاد میشد. به گزارش ایسنا، رییس قوه مقننه با تاکید بر اینکه مرکز پژوهشها باید ارتباط بیشتری با نخبگان داشته باشد، گفت: مرکز پژوهشها باید به سراغ نخبگان برود و با پهن کردن تور، آنها را جذب کند نه اینکه منتظر باشد که نخبگان به سراغ مرکز بیایند، در حال حاضر وضعیت به گونهای است که بعضا شاهد حضور نخبگان در دستگاهها نیستیم که باید از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد.
به گزارش ایسنا، رییس قوه مقننه در عین حال خاطر نشان کرد: گاهی رویدادهایی خارج از پیشبینیهای قبلی در کشور رخ میدهد که در این زمینه مطلوب است که مرکز پژوهشها تحلیلهای مقدماتی نسبت به تمامی وقایع داشته باشد و آن را به نمایندگان ارائه دهد چرا که نمایندگان به عنوان عناصر سیاسی کشور باید بتوانند در تمامی موارد اظهارنظر دقیق کنند. لاریجانی ادامه داد: مثلا در حال حاضر موج گرانی در کشور وجود دارد که مرکز پژوهشها میتواند در گزارشی دلایل رشد گرانی و اقدامات برای مقابله با آن را بررسی کرده و آن را به نمایندگان ارائه دهد. وی اضافه کرد: در مورد حوادث خارجی نیز اتفاقاتی در سطح دنیا رخ میدهد که ضروری است مرکز پژوهشها گزارشهایی در این رابطه به نمایندگان ارائه دهد، به طور مثال در شرایط کنونی موضوع کشتار وسیع مسلمانان میانمار و آواره کردن هزاران مسلمان در این کشور وجود دارد که مرکز پژوهشها باید در این رابطه گزارشاتی را ارائه دهد.
به گزارش ایسنا، لاریجانی در بخش دیگری از سخنانش با تبریک فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، از زحمات توکلی در هشت سال تصدی پست ریاست مرکز پژوهشها قدردانی کرد و گفت: آقای توکلی در طول دو دوره مجالس هفتم و هشتم زحمات خوبی کشیدهاند که مطمئنا اقدامات ایشان در چنین زمان مختصری نمیگنجد. بنده تایید میکنم که ایشان نظرات خود را در ارائه گزارشهای پژوهشی و علمی مرکز اعمال نمیکردند و حتی گاهی در جلسات کمیسیون تلفیق شاهد بودم که نظرات کارشناسان با رییس مرکز تفاوت داشت، این رویکرد نکته مثبتی است که باعث نشاط علمی میشود. وی ادامه داد: در دوره ریاست آقای توکلی در مرکز پژوهشها،ارتباط خوبی با مجموعه های علمی برقرارشد که مطمئنا این ارتباطات برای موفقیت بیشتر مجلس، ایجاد نشاط علمی و استفاده از استعداد نخبگان بسیار مفید بوده است.رییس مجلس شورای اسلامی در پایان تاکید کرد که جلالی نیروی تازه نفسی برای این مرکز هست که دیدگاههایش میتواند برای آینده مرکز مفید باشد.
رئیس سابق مرکز پژوهشهای مجلس نیز در این مراسم با بیان اینکه ما در مرکز از آوردن دوست و رفیق پرهیز کردیم، گفت: مرکز پژوهشها در تدوین و تصویب حدود 20 قانون مهم نقش محوری داشت.به گزارش فارس، احمد توکلی نماینده مردم تهران و رئیس سابق مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی روز گذشته طی سخنانی در مراسم تودیع و معارفه رئیس مرکز پژوهشهای مجلس ضمن تشکر از بنیانگذاران و پیشینیان این مرکز اظهار داشت: در مرکز پژوهشها ما اصل را بر ارتقاء نیروهای داخلی گذاشتیم و در این مسیر اکثر مدیران قبلی که استعفا داده بودند، با نیروهای تازه نفس جابهجا شدند؛ همچنین ما در مرکز نیروهایی که ماندند، مانند آقای پورسید، قاسمی، محمدخانی و اخوان را ارتقاء دادیم؛ همچنین ما در مرکز از آوردن دوست و رفیق پرهیز کردیم و تعداد انگشتشمار هم که از دوستان ما بودند، به دلیل شایستگی در مرکز حضور داشتند.وی گفت: شکستن دایره محدود همکاران از دیگر اقداماتی بود که ما انجام دادیم؛ ما دایره همکاران بیرونی مرکز را شکستیم و با عالمان و خبرگان ارتباط گرفتیم که این مسئله کاهش هزینه سرانه را هم به همراه داشت؛ همچنین ما شبکه نخبگان را هم از طریق اینترنت تشکیل دادیم که در این مسیر موفق نبودیم.توکلی گفت: راهبرد اصلی ما این بود که عالمانه، خیرخواهانه و مستقلانه کار کنیم؛ شرط توفیق در تأثیرگذاری عینیت، خیرخواهی در مقیاس ملی و استقلال از هرنوع فشار است.
نماینده مردم تهران همچنین اظهار داشت: برای تأمین استقلال به تمایلات دولت یا مجلس یا ارکان دیگر توجه نکردیم و مرکز به روش متعهد بود نه به نتیجه.وی گفت: در برخی موارد ما از نظر دولت به رغم جو شدید علیه آن حمایت کردیم؛ به طور مثال در قانونی دانستن انحلال سازمان مدیریت، دفاع از نقش دولت در بانک مرکزی، مخالفت با حق رأی اتاق بازرگانی در شوراها همراه با دولت و مخالفت با افزایش هزینههای دولت از جمله مواردی بود که ما با نظر دولت همراهی کردیم.رئیس سابق مرکز پژوهشهای مجلس اظهار داشت: مرکز پژوهشها درتصمیم و تطبیق حدود 20 قانون از جمله قانون مدیریت خدمات کشوری، قانون مجازات اسلامی، قانون امور گمرکی، قانون مبارزه با قاچاق کالا، قانون نفت، قانون سیاستهای کلی اصل 44 و قانون هدفمندسازی یارانهها نقش محوری داشت.وی اضافه کرد: کل گزارشهای مرکز در دوره ششم 945، در دوره هفتم 2هزار و 114 و در دوره هشتم 2هزار و 589 گزارش بود.
رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه محوریت این مرکز باید علمی و کارشناسانه باشد گفت: نظر اشخاص و امیال و خواستههای دیگران نمیتواند بر این مرکز تاثیرگذار باشد. به گزارش ایسنا، کاظم جلالی که در مراسم معارفه خود به عنوان رییس مرکز پژوهش های مجلس سخن میگفت، ضمن تشکر از تلاشهای احمد توکلی طی هشت سال ریاست این مرکز گفت: مرکز پژوهشها از ابتدا تاکنون نقش موثری را در حوزه تقنین کشور ایفا کرده است و طبیعی است که پس از هفده سال که از عمر این مرکز میگذرد، این مرکز نیازمند آسیبشناسی دقیق و تجدیدساختار است.وی تاکید کرد: البته در خصوص تجدیدساختار اقداماتی در دوره گذشته انجام شد که در این دوره با نظر مدیریت جدید پیگیری و اعمال میشود.